Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

19. Ten huize van Martin van ter Meij

"KLEIN  MAAR  UITERMATE  FIJN"

 

Onder deze titel valt zonder meer het aquarium van Martin van ter Meij te plaatsen. De titel heeft weinig te doen met de afmetingen van het aquarium, maar wel met de bewoners er van… nanovisjes. Op 18 mei 2011 bezocht een vijfkoppige delegatie van ReefSecrets Amsterdam om meerdere schitterende rifaquaria te bespreken.

 

 

Foto: Erik Paumen

Martin zijn aquarium meet 130x70x70cm met een waterstand van 55cm dus goed voor 500 liter netto. Het aquarium is opgestart in 2002 en draait in zijn huidige vorm dus ruim negen jaren. Martin is er zeer zeker in geslaagd om het Old-Tank-Syndrom volledig uit zijn systeem te houden, want alles ziet er zeer fris uit. De koralen zijn mooi uitgewassen tot een natuurlijk stukje rif.

De polyester sump meet 160x60x40cm (LxBxH) en geeft een extra back-up van 384 liter. Verder is er nog een stekkenbak met enkele mooie zeepaar djes en LSD-pitvisjes.

 

 

Een Bubble King 200 afschuimer houdt het water netjes proper.            De stekkenbak. Foto: Germain Leys

 

De verlichting bestaat uit 2 HQI’s Aqua-Medic 10000°K van 250 Watt met een verlichtingscyclus van 13u tot 22u. Om dan evenwicht in de kleur te krijgen is er ondersteuning van 2 T8’s Osram 67 van 36 Watt met als brandtijd van 10u tot 24u.

Verder valt te vermelden dat het water gefilterd wordt door middel van spons en filterwatten om het eerste zweefvuil tegen te houden. In het Deltec wervelbed gebeurt de fosfaatverwijdering bij een doorstroming van 900liter per uur. 1kg Korallen-zucht houtskool wordt maandelijks toegepast om geelkleuring te voorkomen en eventuele netelstoffen te verwijderen.

 

Twee Eheim’s 1260 met een capaciteit 2400 l/u zorgen voor de waterbevoorrading van de showbak. En voor verdere stroming zorgen 2 Tunze nanostreams 6055 (capaciteit 5500 l/u per stuk).

Als verdere apparatuur valt de kalkreactor van H&S 150-F2000 geschikt tot 1000 liter te vermelden. Enkel in de winter zorgt een verwarmingselement voor een ondersteuning en de Hailea HC300A zorgt dat de temperatuur niet te hoog op loopt.

Voor de goede orde dan eventjes de waterwaarden van dit mooie rifje:

PH: deze valt netjes binnen de 7,9 en 8,3

Zoutgehalte: een DD refractometer geeft 1023 aan

KH: 8

Calcium: 440

Magnesium: 1350

Nitraat: 0

 

 

Foto: Erik Paumen

Het onderhoud bestaat uit een waterwissel van 50 liter per twee weken en de dagelijkse aanvulling van verdampt water komt op 5 liter per dag. Jodium wordt 2 keer per week gedoseerd, 2 drupjes van Korallen-zucht. Grotech vitamine M een half dopje per week. Dan nog 2 keer per week 5 drupjes Kaliumjodide van Korallen-zucht.

Dat Martin al zijn gehele leven gedeeld heeft met aquaria zie je gewoon aan de hand van zijn rif, de ervaring laat zich blijken. En hij heeft er verder ook zijn beroep van gemaakt.

 

 

 

Dan volgt nog even een woordje over het mooie bestand van leven in dit fraaie aquarium:

 

 

Visjes

In de stekkenbak vinden we

Gramma loreto: een visje tot zowat 9 cm lengte, in eerste instantie vrij schuw, moet het aquarium wat leren kennen. Zeker voor voldoende schuilplaatsen (holen) zorgen waar ze zich kunnen terugtrekken.

Meerdere dieren plaatsen is zeker mogelijk doch dan wel allemaal te samen inzetten en niet gefaseerd. Zeker geen kieskeurige eter. Wel dient de nodige zorg geboden te worden in de zin dat we geen kleine garnaalsoorten moeten onderbrengen bij uitgegroeide exemplaren. Prachtige en rustige vis.

Pterosynchiropus picturatus: dit visje kan een lengte halen van 8 cm. De LSD-vis verkiest mooi gerijpte aquaria, niet te hel verlicht, graag met flink wat algen, wieren en levend steen waartussen hij zijn kostje kan bijeenscharrelen. Graag rustige medebewoners die hem niet zijn eten voor zijn neus wegsnoepen. Zij het dat de Duitse nakweek al heel wat makkelijker is aangezien die gewend zijn aan aquariumvoer.

 

 

 

In het rifaquarium zelf:

Eviota bifasciata: dit kleurrijke visje blijft net beneden de 3 cm, houdt van fijn voer. We noemen cyclops, kreefteeitjes, artemia, bosmiden. Hij houdt zich graag op tussen SPS, zeker als er wat grotere vissen in de bak aanwezig zijn is dat een absolute noodzaak anders zijn ze direct gedecimeerd. Wat gewoon prachtig is, is dat ze bliksemsnel uit de SPS schieten om voer weg te pikken dat voorbij stroomt.

Tryssogobius colini: weer een juweeltje van niet meer dan 2,5 cm. Zeer zachtaardig, zelfs in die mate dat heel wat Eviota- en Trimma-soorten er als bullebakjes op reageren, dus zorgen voor een niet te grote densiteit in het visbestand en hen zeker voldoende schuilplaatsen verschaffen. Ook hier weer stofvoer, klein diepvriesvoer. Is een zeer charmante verschijning in de bak met zijn metallic-, paarlemoerkleur en iriserende blauwe oogjes. Ook zijn vinnetjes zijn zeer sierlijk.

 

  Foto: Germain Leys

Coryphopterus lipernes: de pepermuntgoby blijft beneden de 4 cm, is een zeer vreedzaam visje dat in groep te houden is. Gewoonlijk liggen ze op een wat hoger geplaatst koraal en overzien netjes het aquarium. Veel minder schuw dan de meeste andere nanovisjes en heel vaak in het zicht. Qua voer sluit dit visje aan bij de rest van de eerder vermelde bezetting.

 

Foto: Germain Leys                                           Patrick Scholberg                                                                                                

Eviota zebrina: deze kleinood zijn lengte loopt zowat tot 2 cm, daardoor enkel bij kleinere visjes te plaatsen ligt zoals de pepermuntgoby graag op een hoger geplaatst koraaltje, doch toont zich toch minder dan de eerst vermelde. Op het vlak van voer sluit hij naadloos aan bij het rijtje.

 

 

Apogon parvulus: een scholenvisje van net geen 4 cm. Van belang is dat we ze zeer goed voeren en meerdere malen per dag want ze hebben een hoog metabolisme. Je ziet dat ook duidelijk aan hun buikje: na het voeren netjes strak opgespannen maar dat duurt niet lang. Ook eens gewend in het aquarium geen moeilijke eter. Let op om goed doorvoede vissen aan te schaffen anders zijn het doorgaans vogels voor de kat. Wel een kleine voetnoot als je uitgegroeide exemplaren bezit plaats er dan geen mini Thor amboinensis bij want die kunnen dan een hapje worden. Voor de rest zeer zacht en vriendelijk naar de omgeving toe.

 

 

Foto’s: Patrick Scholberg

 

Dan zijn er ook nog enige andere opmerkelijke bewoners:

Thor amboinensis: ook wel wipgatje genoemd, om en bij de 2 cm is de groei er wel af. Zeer mooi garnaaltje en zijn Nederlandse naam is niet zonder reden. Kunnen in groep gehuisvest worden en is een alleseter, helemaal niet moeilijk dus. Altijd bij garnaaltjes opletten met over wennen daar ze gevoelig zijn voor wisselend zoutgehalte. Een anemoon , Fungia of Euphyllia wordt op prijs gesteld als schuilplaats. SPS zou ook kunnen alhoewel daar meldingen van zijn van schade door de garnaaltjes, doch in mijn huisaquarium heb ik daar nooit iets van gemerkt.

Urocaridella sp: yellow nose-garnaal, deze schoonheid kan maximaal 3cm halen. Zweeft sierlijk door de waterkolom en buiten de gevoeligheid voor zoutschommelingen best hard en een alleseter. Anemoontjes en dergelijke worden altijd op prijs gesteld om zich terug te trekken.

 

 

Foto's: Patrick Scholberg

 

Mini-maxi anemoon: een anemoontje dat tot zowat 15 cm groot kan worden en waarvan de wonderlijkste kleurschakeringen bestaan. Kan in het begin wel wat wandelen maar vaak helpt koraalbreuk tussen het zand in als we het anemoontje op de bodem willen houden. Heeft toch een bepaald netelgehalte dus zeker geen gevoelige dingen vlakbij plaatsen. Is heel geschikt om voor symbiose te gebruiken zeker voor nanobewoners. Niet direct onder een HQI plaatsen.

Cirrpathes species: krulgorgoon, zeker niet het makkelijkste gorgoon, behoeft toch een behoorlijke hoeveelheid aangepast voer van de juiste grootte, gelukkig zijn er de laatste tijd heel wat zeer goede voersoorten op de markt gekomen voor filterfeeders. We moeten zeker voldoende vaak voeren zodat het koraal in de loop van de dag voldoende kan opnemen en niet 1x per dag want daar kan het koraal weinig mee. Goed de waterkwaliteit in de gaten houden als je meerdere filterfeeders in de bak hebt.

De foto’s spreken voor zich, Martin is een man met een visie, iemand met voeling voor de zaken en dat uit zich in het totaalplaatje en dat zijn bak dan meermaals bekroond werd hoeft niemand te verwonderen.

Martin hartelijk bedankt dat we je juweeltje in levende lijve mochten bewonderen, het blijft zeker hangen voor de toekomst en ik kan iedereen aanraden die de kans heeft het te bewonderen, want foto’s halen het niet bij de realiteit. Dus nogmaals dankjewel en nog heel veel succes voor de toekomst toegewenst.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg