Hoeveel soorten leven er in zee? Zeker een kwart miljoen, schat de Census of Marine Life, een wereldwijd project om het leven in zee te inventariseren. En wellicht zelfs vier keer zoveel.
Tien jaar lang lieten 2.700 wetenschappers uit tachtig landen emmertjes in zee zakken en inventariseerden ze wat ze ermee bovenhaalden. Gisteren presenteerden ze het eindverslag van hun project, dat 470 miljoen euro heeft gekost maar duizenden levensvormen aan het licht bracht waar geen bioloog ooit al van had gehoord. Vooral schaaldieren (zoals krabben, kreeften en garnalen) telt de zee in alle maten: bijna een op de vijf soorten behoort tot die groep. Ook weekdieren (mossels, zeeslakken, inktvissen en octopussen) zitten dik in de soorten (17%), net als vissen en haaien (12%). Eencellige micro-organismen maken 10 procent uit van alle soorten in zee, net als wieren en ander plantaardig leven.
Daarnaast zijn ook tamelijk wat wormen, anemonen, koralen en kwallen geturfd. ‘Aaibare' dieren als walvissen, dolfijnen, ijsberen en zeehonden maken amper 2 procent uit van de soorten in zee. De volkstellers-op-zee schatten het aantal aangetroffen soorten, van minuscule wormen tot reusachtige blauwe vinvissen, op minimaal 250.000, en verwachten dat drie keer zoveel soorten op ontdekking wachten. Van het kwart miljoen opgehaalde soorten leven er 8.332 in de Golf van Mexico. Althans zo was het in 2009, voor het gebied werd getroffen door de olievervuiling van het gezonken BP-boorplatform.
Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G830AQIM