Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

6. Ten huize van Jean – Paul Vandersteen.

Reeds in januari 2008 werd de aanzet gegeven voor dit artikel. Samen met Luc Loyen ook vriend aan huis bij Claire en Jean – Paul trokken we naar Tongeren om deze reportage te maken maar een verloren stick met de foto’s van het aquarium er op zorgde ervoor dat dit even werd uitgesteld.

alt  alt
Eigenlijk zijn de goede vrienden van Jean – Paul altijd welkom, maar een afspraak om een “ten huize van” te maken zorgt toch voor wat zenuwachtigheid. Jean – Paul probeert bij alles wat hij doet de perfectie te benaderen. Een klein pluisje alg, wat wij normaal zelfs niet opmerken omdat er zoveel moois te zien is, wordt ons toch met de nodige verontschuldigingen aangewezen. 

alt  alt
Alles aan het aquarium is goed uitgekiend. De kast er rond past mooi in het interieur. In de overloop zijn vele “trucjes” toegepast om zeker geen storend lawaai in de woonkamer te hebben. Het aquarium heeft een lengte van 205 cm, is 70 cm breed en heeft een waterhoogte van 65 cm. Een mooi aquariummaat dus die ons 750 L zeewaterplezier oplevert. Het oppervlak wordt belicht door 4 x 250 watt HQI van BLV 14000 Kelvin, 4 x T5 van 80 watt 10/20000 Kelvin ATI en 2 PL Osram Bleu van 24 watt 20000 Kelvin.

alt  alt
Jean – Paul is duidelijk een aanhanger van de theorie dat koralen vooral licht en stroming nodig hebben. Want stroming is er ook genoeg, 2 x Tunze Stream van 8000 L met multicontroller en 2 opvoerpompen Red Dragon, 1 x 6000 L en 1 x 8000 L.

alt  alt
De overloop gaat door de vloer de kelder in waar nog 9 andere aquaria in serie staan opgesteld. De totale inhoud van dat systeem is 2500 Liter. Deze kelder wordt in een tweede reportage in deze reeks ook eens in detail onder handen genomen. Er is namelijk zo veel te zien dat dit zeker gerechtvaardigd is.

alt  alt
De “echte” sump is een plastiek container met een inhoud van 344 L met daarin een ATI afschuimer waaraan een ozon installatie van Sander gekoppeld is. ( C100).
Ook een UV lamp Debary 55 watt is in gebruik.

alt  alt
De water waarden: pH = 7,78 gemeten met een Milwaukee SMS 120  toestel. Carbonaat = 11,7, Calcium = 405, Magnesium = 1275, NO3 = 0.2 worden allen gemeten met setjes van Salifert. PO4 = 0 ( Merk). Diverse sporenelementen worden toegevoegd, De balling methode wordt soms toegepast ter correctie. Om deze waterkwaliteit te behouden wordt er bijgevuld met water dat komt uit een anionen en kationen wisselaar ( 2 x 20 L ). Dit gebeurt automatisch. Per maand wordt er 20 % water ververst. Jean – Paul gebruikt het Aqua Medic en Tropic Marin zout. Het zoutgehalte wordt gemeten met een RHS 10 ATC Refractometer.

alt  alt

Gekoeld wordt het water door een vijver in de tuin.
In het aquarium ligt er “levend zand”. Zowat alle bekende steenkoralen in diverse kleuren vinden we terug in dit aquarium. Het zijn geen "stekjes" neen het zijn mooie uitgegroeide stukken koraal.

alt  alt
Hopelijk hebben jullie aan al deze informatie wat…de foto’s spreken in ieder geval voor mij voor zichzelf.

alt  alt


De foto's zijn allemaal genomen door Luc Loyen en Jean-Paul Vandersteen.


Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg