Wie heeft dit nog niet meegemaakt ?: plots geen stroom meer of een schokeffect bij de aanraking van het water?
Wat kunnen wij er aan doen?
Johny Bex geeft ons de volgende info:
Veiligheid:
Het reglement zegt bv dat de badkamer ruimte een onveilige ruimte is. Als men zich in bad of douche bevindt mag men geen enkel elektrisch toestel kunnen bedienen of aan raken. (schakelaars,stopcontacten,lampen) Alle geleidende materialen moeten geaard zijn.
Ons aquarium is nu geen bad, maar er zijn gelijkenissen.
Als we de elektriciteit installaties er rond vergelijken is zijn de voorgaande maatregelen bijna ondoenbaar en daarom moeten we extra voorzichtig zijn.
Daarom wil ik jullie op enkele punten attent maken die uw veiligheid ten goede kunnen komen.
Gebruik degelijk spatwaterdicht materiaal en waar kan zo ver mogelijk van het water vandaan en breng aarding aan waar kan. Deze zal de spanning af leiden van metalen behuizingen of het water.
- Het aarden van de toestellen wordt nogal eens over het hoofd gezien, maar het water zelf kan ook geaard worden vb door een inox staafje aan te brengen in het water van de sump (filter) & aquarium we laten deze boven het waterpeil uit steken en bevestigen daar onze aarding draad aan vast.
Tip voor degenen die vies zijn van metaal in het water:
Je kan een opgebruikte droge batterij (bv van zaklantaarn) uit elkaar halen, mantel en zuur verwijderen en maak plaatje van + pool vast aan de koolstofstaafje.
Op het plus pool plaatje solderen we nu de aarding draad en bedekken dit plaatje met silicone. De aarding sonde is klaar.
- Sluit je 220V voedingen voor aquarium zeker aan op een gevoelige aardlekschakelaar (30mA gevoeligheid )
- Bij de keuze van toestellen kan je hier ook al rekening houden. Zo kan je pompen die in het water staan vervangen door pompen die op het droge staan. Minder gekend zijn deze op laagspanning 24V, dubbele isolatie.
Stroom uitval:
Plots wordt het stil en donker.
De aardlekschakelaar uit. Je zt deze weer op, maar voor hoe lang? Een uur of een paar dagen?
In moderne & gekeurde woningen staan er meestal 2 aardlekschakelaars
- Een minder gevoelige (100 tot 300mA) hoofd aardlekschakelaar.
- En een gevoelige (30mA) voor de onveilige ruimten en toestellen, deze laatste staat in serie (of achter de hoofd aardlekschakelaar) aangesloten.
Bij een klein lek op de kring van de gevoelige aardlekschakelaar zal enkel deze af slaan, bij een groter lek beide.
Bij zulke standaard aansluiting zal je bij iedere grote & kleine lek situatie zonder stroom zitten op het aquarium.
a voedingsgroepen vallen uit bij 300mA lek & b komt spanningsloos
b voedingsgroepen vallen al uit bij lek 30mA bij > lek ook a uit.
Dit hoeft echter niet te zijn, als we er nu een extra hoofd aardlekschakelaar( gevoelige 30mA) bij plaatsen die parallel staat met de andere hoofdaardlekschakelaar speciaal en enkel voor het aquarium.