Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Stroomuitval en veiligheid

Stroomuitval en veiligheid.

Wie heeft dit nog niet meegemaakt ?: plots geen stroom meer of een schokeffect bij de aanraking van het water?

Wat kunnen wij er aan doen?

Johny Bex geeft ons de volgende info:
 
Veiligheid:
Het reglement zegt bv dat de badkamer ruimte een onveilige ruimte is. Als men zich in bad of douche bevindt mag men geen enkel elektrisch toestel kunnen bedienen of aan raken. (schakelaars,stopcontacten,lampen) Alle geleidende materialen moeten geaard zijn.
Ons aquarium is nu geen bad, maar er zijn gelijkenissen.
Als we de elektriciteit installaties er rond vergelijken is zijn de voorgaande  maatregelen bijna ondoenbaar en daarom moeten we extra voorzichtig zijn.
Daarom wil ik jullie op enkele punten attent maken die uw veiligheid ten goede kunnen komen.
Gebruik degelijk spatwaterdicht materiaal en waar kan zo ver mogelijk van het water vandaan en breng aarding aan waar kan. Deze zal de spanning af leiden van metalen behuizingen of het water.

  • Het aarden van de toestellen wordt nogal eens over het hoofd gezien, maar het water zelf kan ook geaard worden vb door een inox staafje aan te brengen in het water van de sump (filter) & aquarium we laten deze boven het waterpeil uit steken en bevestigen daar onze aarding draad aan vast.

Tip voor degenen die vies zijn van metaal in het water:

Je kan een opgebruikte droge batterij (bv van zaklantaarn) uit elkaar halen, mantel en zuur verwijderen en maak plaatje van + pool vast aan de koolstofstaafje.
Op het plus pool plaatje solderen we nu de aarding draad en bedekken dit plaatje met silicone. De aarding sonde is klaar.

  • Sluit je 220V voedingen voor aquarium zeker aan op een gevoelige aardlekschakelaar (30mA gevoeligheid )
  • Bij de keuze van toestellen kan je hier ook al rekening houden. Zo kan je  pompen die in het water staan vervangen  door pompen die op het droge staan. Minder gekend zijn deze op laagspanning 24V, dubbele isolatie.
 
Stroom uitval:
Plots wordt het stil en donker.
De aardlekschakelaar uit. Je zt deze weer op, maar voor hoe lang? Een uur of een paar dagen?
In moderne & gekeurde woningen staan er meestal 2 aardlekschakelaars

  • Een minder gevoelige (100 tot 300mA) hoofd aardlekschakelaar.
  • En een gevoelige (30mA) voor de onveilige ruimten en toestellen, deze laatste staat in serie (of achter de hoofd aardlekschakelaar) aangesloten.

 

Bij een klein lek op de kring van de gevoelige aardlekschakelaar zal enkel deze af slaan, bij een groter lek beide.
Bij zulke standaard aansluiting zal je bij iedere grote & kleine lek situatie zonder stroom zitten op het aquarium.

a  voedingsgroepen vallen uit bij 300mA lek & b komt spanningsloos
 
b voedingsgroepen vallen al uit bij lek 30mA bij > lek ook a uit.

  standaard_aansluiting
 
Dit hoeft echter niet te zijn, als we er nu een extra  hoofd aardlekschakelaar( gevoelige 30mA) bij plaatsen die parallel staat met de andere hoofdaardlekschakelaar speciaal en enkel voor het aquarium.


   aardlekschakelaar
  
c is de voeding voor ons aquariumsysteem. Deze kan enkel uitvallen als op c een lek is, kan feedback gehaald worden uit de groepen a of b maar best uit b de gevoeligste
 
b & a vallen kunnen uitvallen,  maar het aquarium systeem blijft van stroom voorzien.
 
Nu hebben we twee gescheiden kringen die elkaar niet meer beïnvloeden, is er een lek in het huishouden zal het aquarium niet zonder stroom komen (of omgekeerd).
En ander voordeel wat je nu hebt: al valt je aardlekschakelaar van het aquariumsysteem uit, je hebt een back-up, je kan via een verlengkabel het hoogst noodzakelijke (vb hoofd pomp) laten draaien op de huishoudkring en zo tijd besparen, en rustig naar de fout zoeken.
 
  • Een ander fenomeen is dat de aardlekschakelaar afslaat bij onweer.
Oudere typen aardlekschakelaar doen dat wel eens, blikseminslag op een voedingslijn van stroomverdeler zorgt voor een piek waarop deze dan reageren.
Deze kunnen vervangen worden door de nieuwe generatie aardlek schakelaars die dit niet doen, vraag ernaar in de vakhandel. (onweersbestendige aardlekschakelaars hebben een extra vermelding)
 
Een technieker kan ook niet altijd de fout vinden als deze zich maar sporadisch voor doet. Hij zal heus geen dagen komen logeren. Dit soort fouten moet je zelf vinden door tijdelijk kringen uit te zetten
(vb een aarding lek ontstaat als de verluchtingsventilator draait, maar enkel bij stevige buien en hij moet dan ook juist draaien via timer hoe dikwijls komt dat voor ?)
 
Tip : maak verschillende stroomkringen. Dit vergemakkelijkt het fout opsporen en zo kan een kring tijdelijk uit gezet worden. De rest hoeft  niet stroomloos te zijn.
Maak een kring waar enkel de hoofdpomp op staat, één met enkel verlichting enz .
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg