Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Barrier Reef in problemen door opwarming zeewater;


Het Great Barrier Reef, een groot koraalrif voor de kust van Australië, heeft zwaar te lijden onder klimaatverandering. Door opwarming van het zeewater is de aangroei van nieuw koraal op het rif gedaald naar het laagste punt in 400 jaar. Dat schrijven Australische wetenschappers in het tijdschrift Science.

2050
Als de daling zich voortzet kan de nieuwe aangroei van het rif rond 2050 volledig stil komen te liggen, aldus de onderzoekers. Dan zou het koraalrif afsterven en door algen worden overwoekerd.

Het Great Barrier Reef is een duizenden kilometers lang koraalrif voor de oostkust van Australië. Het gebied, dat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco staat, herbergt duizenden dier- en plantensoorten. Ze gebruiken het koraal als voedsel en als schuilplaats tegen roofdieren.

30 soorten walvissen
Het rif aan de noordoostkust van Australië strekt het zich uit over een lengte van meer dan tweeduizend kilometer. Er wonen dertig soorten walvissen, dolfijnen, bruinvissen en met uitsterven bedreigde zeekoeien.

Maar liefst zes verschillende soorten zeeschildpadden komen er zich voortplanten. In de mangroves aan de kust gedijt de zoutwaterkrokodil. Het rif herbergt 125 soorten haaien, roggen en zeekatten. Er werden al meer dan 5.000 soorten weekdieren ontdekt, negen soorten zeepaardjes, zeven soorten kikkers, 17 soorten zeeslangen en 49 soorten zeenaalden.

Op de eilandjes wonen 215 soorten vogels tussen 2.195 soorten planten. Tussen meer dan 400 soorten koraal zwemmen 1.500 soorten visjes, waaronder de hele cast uit Finding Nemo. (mvl)

http://www.hln.be   02/01/09 13u13

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg