Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

De KH daling (16)

De KH daling. (16)

Een mengsel van 1 koffielepel soda (natriumcarbonaat) en 5 koffielepels maagzout (natriumbicarbonaat) eenmalig is de enige bekende methode die relatief veilig is. Het mengsel kan je best in demiwater of osmose water oplossen. Die inhoud over 24 u laten indruppelen in je aquarium. Dat zal een stijging van +/- 2 DH veroorzaken als de inhoud van je aquarium 500 liter zou zijn.Meet vooraf en de dag nadien de KH waarde en noteer alles in je logboek. Wanneer de KH regelmatig moet bijgestuurd worden kan je het verbruik ervan per week berekenen.

Met deze methode bekom je wel op lange termijn een overschot aan Na+ ionen. Er zijn daar nog geen negatieve gevolgen van bekend maar een oplossing voor dat laatste probleem zou het aanmaken van zeewater kunnen zijn, waarbij kunstmatig zeezout gebruikt wordt dat minder NaCl bevat. In ieder geval is water verversen op regelmatige tijdstippen een aanrader, los van het feit of je de KH regelmatig bijstuurt. In de handel bestaat KH+ en KH Bildner (Dupla). Het voordeel van deze producten is dat ze aangeven hoeveel je moet toevoegen om juist 1 KH te stijgen.

Een te hoge KH is een verschijnsel dat je meestal alleen in de opstartperiode zal waarne­men. Het is niet aangewezen in een dergelijke opstartperiode in te grijpen. Het enige nadeel van een te hoge KH (meer dan 15) is dat de calciumconcentratie het moeilijk zal hebben om boven de 400 mg/l te geraken. Het ontbreekt ons aan ervaringen van rifaquaria waarvan de KH te hoog is.

Er zijn wel ervaringen bekend bij intens gebruik van actieve kool (merk Norit) waarbij de KH waarde zeer hoog oploopt (tot 20!). Hoe meer inzicht je hebt in een "veranderlijke", des te beter kan je begrijpen hoe ze inspeelt op het gehele systeem. Als je in andere literatuur iets leest over CO2, O2, pH en KH dan zal men het steeds hebben over "evenwichtsreacties". Het zijn chemische reacties die in 2 richtingen kunnen verlopen. Dat is in feite de basis van "de wisselwerking" die in uw rifaquarium dagelijks gaande is. Gebruik die waarnemingen en uw kennis om een eventuele afwijking te begrijpen. Ja, eerst begrijpen, dan pas bijsturen als het nodig is. De meest voor de hand liggende wijziging van de KH is omwille van het verbruik van Ca door de koralen. Er is een vast verband tussen het Ca verbruik en de KH nl: voor elke ppm aan Ca die in een aquarium verbruikt wordt daalt de KH met 5.6, hou beiden dus goed in het oog!

Wisselwerking

 

                                                             

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg