Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

8. Ten huize van Robert van Tilburg.

Na het toch niet zo grote aquarium van Dominique Aegten, zijn we deze keer op bezoek bij Robertus. Waar het bij de meesten – groot – groter – grootst moet zijn zitten we hier voor een indrukwekkend mooi maar niet zo groot aquarium.
We moeten er voor naar Zeeland, Arnemuiden is het doel. Juist 150km enkel.
 
Robertus is er in geslaagd in zeer mooi rif te bouwen in een aquarium van 120 x 40 x 40 cm. Haast perfectionistisch met eindeloos geduld is dit aquarium opgebouwd. Koralen mogen elkaar niet raken – elkaar niet netelen. Je moet het kunnen, over de honderd koralen in zo een beperkte ruimte onderbrengen. Je moet er over het juiste “Fingerspitzengefül” voor beschikken. Het aquarium toont door de luchtige opbouw ook veel dieper dan de 40 “echte” cm. Linksachter is de overloop, voorzien van bioballen met daarop filterwat die elke dag wordt vervangen. Zo krijgt nitraat geen kans. Vermits er in de bak weinig of geen levend steen aanwezig is, het zand regelmatig vervangen wordt vindt Robertus dit noodzakelijk om een goed biologisch evenwicht te hebben in het systeem.

Meer als 15 jaar ervaring als zeeaquariaan kan Robertus voorleggen, maar ook een 600 l zoetwater aquarium wordt met de nodige zorgen gehouden.
Robertus schildert ook, en het is door naar zijn aquarium te kijken als naar een schilderij dat hij dit staaltje van Top aquaristiek heeft kunnen maken.

Hij heeft dit aquarium willen maken net zo indrukwekkend als een groot aquarium. In elke hoek van het aquarium is er iets anders aan de hand. Uren kan je voor dit aquarium zitten en je hebt nog alles niet gezien. Het poets station, gobies in de koralen.

 
De gedachte bij de opbouw was in een klein systeem, ook kleine dieren te houden, ze zouden er zich natuurlijker gedragen. De koraal opbouw moest zodanig zijn dat kleine maar indrukwekkende koraalformaties zodanig gebouwd werden dat er toch voldoende open ruimte was.
Om de bak groter te laten lijken dan hij is, zijn er ook geen grote vissen in het aquarium
Stroming heeft dit aquarium in verhouding tot de grootte genoeg. Een ring in PVC boven op het aquarium is voorzien van een 6 tal verdraaibare uitstromers. Deze ring wordt bevoorraad door een Red Dragon van 14.000 liter. Alles is zo goed te richten, dode hoeken worden vermeden. Om toch nog de SPS koralen voldoende stroming te geven zodanig dat ze zich kunnen ontdoen van vuil, en de poliepen goed kunnen bewegen zijn er nog 2 Tunze Nano Streamers 6055 van 5500 liter / hr bij geplaatst.De koralen laten zien dat ze zich goed voelen door sterke groei en mooi geopende poliepen.

Deze pompen en de uitlaatjes van de Red Dragon mag je natuurlijk niet zien, en je hoort ook niets, Robertus wil zo dicht mogelijk de natuur benaderen.
Ik heb het al meermaals gezien bij goede mooie aquaria : koralen hebben veel stroming nodig. 30 tot 80 keer de inhoud van het aquarium aan stroming is zeker niet te veel.
De verlichting : 2 HQI lampen van 150 watt in een Aquastar armatuur van Aquamedic. Aan de achterkant is een T5 armatuur aanwezig met twee lampen. De achterste is een daglichtlamp van 24 watt en de andere is een Actinic blauw/paarse lamp van 24 watt. Ook aan de voorzijde ligt een T5 armatuur met tweemaal 58 watt, ATI Artinic lampen.
Dit is dus niet zo veel licht, maar een 150 watt geeft mooier licht dan een 250 watt.

Elke week wordt er 10 % water ververst, in de sump staat een buis van 2 liter vol met actieve kool waardoor per uur 200 liter water wordt gepompt. Zo blijft het water helder, gaat er geen licht verloren voor de koralen.
De waterwaarden zijn ok.
De pH 7,9-8,1 , de temperatuur 24 – 26,6°C, de geleidbaarheid 50 ms worden door een computer uitgelezen. ( Aquatronica)
De kalkreactor ( Aqua compleet 1000)  is gevuld met een combinatie van Hydrogeencarbonaat en magnesium.

Sporendosering : Theo - vit. (naar de naam van een gekende winkelier – Reef - Corner -in België die een eigen lijn op de markt brengt.) Robertus heeft ook ruimschoots gewerkt  met de Zeovit methode. Met deze methode is hij gestopt. Deze methode is een weliswaar goed werkende manier om een erg laag voedingsniveau te bereiken , met zeer kleurrijke koralen, maar niet om de koralen op langere termijn ook gezond te houden, vind hij.  Men krijgt een steeds verder gaande verarming van het milieu, de bacteriën en de kleine filteraars gaan geleidelijk dood. Dan kunnen later ook de koralen dood gaan.

Men moet het milieu anders “arm” maken!  Men moet heel veel voederen, zo kweekt men biomassa, deze biomassa maakt het water arm. ==>
  kleine diertjes geven we eten  ==> kringloop begint te draaien ==> diertjes eten de kringloop leeg ==> men heeft veel leven in de bak en men heeft mooie koralen. Er wordt 2 tot 3 maal per dag gevoerd met cyclops, artemia en mysis. Soms wordt er levende mysis gegeven.
Net zoals een tuinman “groene vingers” moet hebben, moet een liefhebber van een koralen aquarium zijn koralen kunnen aanvoelen – lezen. Dat dit niet kan van de eerste dag spreekt vanzelf, maar door heel veel en lang te observeren van je dieren leer je ze kennen en begrijpen. Een KH die 2 puntjes zakt is voldoende om SPS koralen te laten afsterven, dus deze is heel belangrijk om constant te houden. Fosfaat en nitraat tekort is ook niet goed, en in een koraal aquarium kunnen die tekorten vlug optreden. Wanneer deze echter te veel voorkomen in het aquarium, zijn de verhoudingen in het aquarium niet in orde.
De goede balans, daar draait alles om!

Goede raad : veel water testen, veel observatie van je dieren. Dit vraagt natuurlijk veel werk, meer het is je hobby…
In dit aquarium hebben we meer dan 100 koralen gezien, en een 40 tal vissen. In de bak stikt het van het leven. Robertrus tracht de kleine diertjes per koppel in zijn kleine  paradijs in te brengen. Met veel respect worden de kleine nano diertjes ingebracht.
 
De dieren:
SPS/LPS: 

Acropora.sp, Montipora.sp,  Seriatopora.sp, Poccilopora  stylophora,  Pavona.sp,  Euphyllia.sp , Fungia.sp,  Goniopora.sp,  Blastomussa.sp,  Cynarina lacrymalis,  Caulastrea furcata,  Favites.sp,  Porites.sp,  Duncanopsammia.sp,  Plerogyra.sp,  Catalaphyliia.sp,
 
Softkoralen: Muricopsis:  
Enkele Carraibische  gorgonen.

   
Vissen:
2 pepermunt gobies   5 eviota bifasciata  2 trimma rubromaculatus  5 trimma cana  2 trimma striata  2 coryphopterus personatus  5 eviota pellucida  2 priolepsis nocturna 
3 trimma benjameni  2 Discordipinna griessingeri  5 Trimma naudei  2 Elacatinus xanthiprora  
 
1 serranocirrhitus latus  1 biochoeres cosmetes  1 pseudocheilinus hexetaenia  2 apogon leptacanthus  2 dorryrhamphus excisus( paartje )  1 macropharyggodon negrosensis 
2 stonogobiops yasha with alpheus randalli  1 stonogobiops nematodes with randalli 
1 emblemaria species 1 escenius stigmatura 

 
 
Andere:
2 Lysmata wurdemanni,  5 periclimenes sp,  2 neopetrolisthes maculata,  2 mespilia globulus, 9 turbo snails  3 tridacna maxima  3 tridacna crocea  2 thor ambionensis

Bij het verschijnen van dit artikel staat dit aquarium er niet meer. Robertus is begonnen aan een nieuw project, dezelfde kleine maten maar wel wat dieper. Hier gaan we zeker nog eens iets over schrijven. Hopelijk lukt ook dit project, en kunnen we weer kijken naar een geruisloos, mooi opgebouwd, en “groot” ingericht aquarium.

Robertus, bedankt voor de babbel, en tot ziens! 


Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg