Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Opstarten en onderhouden (2)

Opstarten en onderhouden. 2 Deel.

Tweede fase: Vanaf de 8ste week.

Normaal zijn er in deze periode draadalgen te zien.

Komen er daarentegen blauwgroene of paarse flappen of draden in het aquarium, dan is het water ofwel te voedselarm of te voedselrijk (nameten van fosfaat en nitraat). Blauwwieren kunnen namelijk leven van allerlei verbindingen die tijdens de eiwitafbraak ontstaan (onvolledige mineralisatie).

Belichting kan in dit stadium langzaam opgedreven worden met wit licht. Dit voornamelijk om de groei van de wieren op het levend steen te stimuleren. In deze periode zal ook Caulerpa volop groeien. Deze hoeft men niet te gaan kopen, maar kan misschien gratis verkregen worden in je club, vraag eens rond.

Vanaf het ontstaan van een meer uitgebreide wierontwikkeling kunnen er enkele diersoorten ingebracht worden, zoals kokerwormen.

 

Hans4 

                                                                                           foto : Hans van Halteren.

Dat is meteen een ideale waarschuwer, want is het water niet goed, dan komt de kroon niet uit of wordt deze afgeworpen). Probeer uw bak nu ook te bezetten met een beetje grotere herbivoren (= dieren die planten eten, zoals slakken, keyhole patella's, turbo's, Astrea e.d.).

OPGEPAST, koop geen vleesetende slakken. Ook zee-egels en doktersvissen zijn herbivoren. Let wel dat de gekozen dieren moeten passen in het aquarium dat men later wil bereiken. 

Derde fase: vanaf de 12de week.

Wanneer de groei van Caulerpa goed verloopt, kan het aantal lagere dieren en vissen (enkel herbivoren) uitgebreid worden.

Hans12

                                                                     Foto: Hans van Halteren.

 

NA 6 MAANDEN:

We moeten nu op de stenen diverse soorten sponzen, manteldieren en hydroidpoliepen zien groeien. De taak van de zeeaquariaan bij het onderhoud van zijn zeeaquarium is nu de rol van herbivoor en carnivoor spelen. Hiermee wordt bedoeld dat de aquariaan regelmatig het wierenbestand zal moeten snoeien en het teveel aan slakken en borstelwormen zal moeten verwijderen. 

 

Na de aanbreng van de eerste carnivoor vissen, moet je ze ook voederen. Het is dan mogelijk dat er opnieuw ofwel draadalgen ofwel paarse flap in het aquarium verschijnt. De reden hiervan is te zoeken in de uitbreiding  van het visbestand en de verhoogde belasting van het water.

Verder moet er nu wel regelmatig zeewater ververst worden.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg