Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Maak zelf je levend steen en steksteentjes

Maak zelf je levend steen en steksteentjes

Wie heeft het nog niet moeten doen: de zoektocht naar de perfecte steen met de juiste vorm om die ultieme overhang of grot te bouwen in je rifaquarium? Of tijdens de nood aan steksteentjes een groter (duur) stuk steen opofferen om enkele kleine stukjes te krijgen.

 

Het vergt echter weinig inspanning, kosten & materiaal om zelf levend steen of steksteentjes te maken. En dan nog wel in de vorm of grootte dat je zelf wenst. De enige bestanddelen die je nodig hebt zijn cement & zand (of een vervangproduct), en een mal of gietvorm. Cement vind je in elke Doe Het Zelf zaak, welk soort maakt niet zo veel uit. Zelf geef ik, ivm met de uiteindelijke kleur, de voorkeur aan wit cement. Als zand heb je verschillende mogelijkheden, alles is afhankelijk van de vraag hoe poreus je het steen wil hebben. Hoe grover het zand, des te poreuzer het eindresultaat. Eén van de mogelijkheden is het gebruik van gerecupereerd zand uit je aquarium (na een wissel), goed uitspoelen en klaar. Heb je het graag nog grilliger dan kan je ook koraalbreuk mee in je samenstelling gebruiken. Ook gemalen oesterschelpen zijn een goed alternatief en verkrijgbaar in winkels waar men materialen heeft voor volieres en kippenrennen. Het is dan wel zaak uit te kijken dat het zuiver oestergrid is zonder toevoegingen. Al deze producten hebben een groot voordeel, zij vormen de ideale basis voor kalkwieren om zichzelf op te hechten.

 

Aan de slag

Als eerste dienen we een mal te hebben om onze specie in te vormen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Een bak gevuld met vochtig zand is ideaal voor de grotere stukken. In het zand kan je de vorm van je steen bepalen en na uitharding gewoon de steen er uit halen en het zand terug gebruiken. Voor steksteentjes gebruik ik liever een mal uit piepschuim.

       
Je kan hierin de vormen smelten met een brandertje of verfstripper. Wanneer de steentjes klaar zijn breek je ze gewoon uit de malletjes.
 Wanneer je de specie niet te waterachtig maakt kan je zelfs het steen gewoon boetseren.

 

De specie

Het bepalen van de juiste mengverhouding hangt af van welke grondstoffen je gebruik maakt. Eigenlijk is het een beetje experimenteren, maar je zal zien dat alles zichzelf een beetje uitwijst. Bij gebruik van aquariumzand handhaaf ik een mengverhouding van 1 maat cement en 4 à 5 maten zand. Hierbij kan je dan ook nog een hoeveelheid koraalbreuk voegen voor een “luchtiger” resultaat.

 

In de mal

Voor je de specie in de mal giet is het best om eerst pluggen in de mal te steken. Na de uitharding heb je na verwijdering van deze pluggen dan al reeds gaatjes in je steksteentjes om makkelijker de stekken te bevestigen. Hiervoor kan je gewone schroefpluggen gebruiken, wel eerst een plakbandje er rond zodat er niks in de groeven kan. 

                    

                                                     

Beton heeft de eigenschap sterker te zijn naarmate de uitharding langer duurt, om die reden leg je best een natte doek over de mal gedurende de eerste 2 à 3 dagen. Wanneer je met een zandmal werkt, doe je dat best in een doos waar je een deksel op kan plaatsten, bijvoorbeeld een piepschuim transportbox die we allemaal wel zullen kennen.

Na een week zullen onze steentjes sterk & genoeg uitgehard zijn om uit de mal gehaald te worden.

 
 

Belangrijk: uitlogen!!!

Wanneer je steen uitgehard is kan je deze niet zomaar in je aquarium leggen. Door de aanwezigheid van het cement zou je een pH verhoging kunnen krijgen. Je dient eerst het steen uit te logen. We doen dit door de stenen gedurende een 4-tal weken in zoet water te leggen. Regelmatig dit water verversen helpt natuurlijk het procédé  te versnellen, ook beluchten helpt. Je kan ook regelmatig eens de pH testen, na een tijdje zal je een daling waarnemen tot wanneer een stabiel punt is bereikt.

 

De laatste stap: aging

Natuurlijk heb je nu nog geen “levend” steen. Voor het gebruik als steksteen kan je nu, na goed uitspoelen, onmiddellijk je creaties gebruiken. Om echt levend steen te hebben dien je nog 1 handeling te doen, namelijk “aging”. Leg gewoon je steen in een goed draaiend aquarium of sump, juist zoals je met rifkeramiek zou doen. Na verloop van tijd is je DIY steen niet meer te onderscheiden van “echt” levend steen. Zoals reeds eerder vermeld bestaat je zelf gemaakt steen uit bijna identiek dezelfde materialen als gewoon levend steen. Het biedt dus de ideale basis en bestanddelen om op zeer korte tijd bezet te zijn met de nodige bacteriën en micro organismen.

 

                 (Welke is de "echte" en de "DIY" versie? )

 

Verschillende hobbyisten, en tegenwoordig zelfs bedrijven, maken tegenwoordig op deze manier zelf levend steen. Het is een goedkoop alternatief om de kostbare & fragiele koraalriffen te sparen en een mogelijkheid meer om in deze hobby je creativiteit kwijt te kunnen. Met de opgeleverde financiële besparing kan je dan weer dat stekje of visje extra bekostigen.

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg