In dit artikel wil ik jullie laten mee genieten van mijn duikervaringen in de Rode Zee, in de omgeving van de duiksites bij Hurghada aan de kust van Egypte, net onder de Golf van Suez.
Het duiktoerisme in Egypte is jammer genoeg niet beschermd, je kan er zelfs spreken van uitbuiting van het duiktoerisme. Er zijn heel wat regels die een duiker dient na te leven om geen schade toe te brengen aan het rif en zijn bewoners. Jammer genoeg zijn deze regels amper bekend bij de niet gecertificeerde duikers die de riffen in Egypte bezoeken. Dit heeft als gevolg dat veel koraalriffen enorm beschadigd zijn zodat diverse riffen die er een tiental jaren geleden nog prachtig bij lagen, nu nog enkel dood koraal bevatten.
Gorgonia sp.
De ervaren duiker die de regels naleeft zal adembenemende grotten kunnen ontdekken en zal Gorgonen tegenkomen die tot 3 meter diameter zijn uitgegroeid en prachtig gekleurde Dendronephthya’s en Nephthea’s.
Dendronephthya sp. Nephthea sp.
Je zal er grote scholen Bannerfishes ontmoeten (Heniochus intermedius), meestal vergezeld van enkele Masked Butterflyfish (Chaetodon semilarvatus) en Black-spotted Sweetlips (Plectorhinchus gaterinus). Zoals je op de achtergrond van deze foto kan zien zwemmen ze in kleine groepjes over het dode koraal. Dat is ook de favoriete plek voor doktersvissen, van nature algeneters, want op dode koralen zijn meer algen te vinden dan op en tussen levende koralen.
Heniochus intermedius, Chaetodon semilarvatus & Plectorhinchus gaterinus
Je zal er veel soorten lipvissen kunnen zien met hun bont gekleurde gestroomlijnde lichamen
Halichoeres hortulanus
Ik kon een mooie foto maken van een jonge 40cm grote Lethrinus nebulosus. Deze soort kan tot 70cm groot worden, dus niet geschikt voor in een aquarium.
Lethrinus nebulosus
Ik zag er grote scholen Mulloides vanicolensis, zeer indrukwekkend wanneer ze allen tegelijkertijd draaien en dan hun zilverachtige glans laten zien. Het is de enige goatfisch die in open water zwemmen in scholen van circa 200 stuks, gemixed met sweetlips en snappers.
Mulloides vanicolensis
De Naso unicornis kan je hier ook ontmoeten. Hij lachte mij als het ware toe. Ik stond versteld van de snelheid waarmee deze vissen kunnen zwemmen en zich wenden. Deze soort wordt eveneens tot 70cm lang en is bijgevolg ongeschikt om in een aquarium te huisvesten. Desondanks heb ik gehoord dat hij toch geregeld te koop wordt aangeboden bij enkele aquariumverkopers. Dit zou verboden moeten zijn, want op zekere leeftijd kan dit dier zich niet meer draaien in het aquarium en dan is de enige oplossing om hem aan een dierentuin of een groot publiek zeeaquarium af te staan.
Naso unicornis
Duiken is niet zonder gevaar. Niet alle vissen laten zich gedwee bewonderen. Deze Trigger fish (Pseudobalistes fuscus) alhoewel hij een zeer indrukwekkende vis is, heeft mij enkele beten toegebracht, zelfs door mijn duikpak! Het is vooral in het paarseizoen dat deze vis agressiever wordt, maar voorzichtigheid is steeds gewenst indien je het pad van de Trigger fish kruist.
Pseudobalistes fuscus
Veel voorkomend is de Cephalopholis miniata. Ik kon er enkele mooie foto’s van maken. In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden kan deze vis toch wel 40cm groot worden.
Cephalopholis miniata
Een ontmoeting met de Ray Taeniura lymna zal ik allicht niet snel vergeten. Het is in mijn ogen de mooiste en meest elegante van het hele geslacht. Een volwassen exemplaar kan tot 70cm groot worden.
Taeniura lymna
In tegenstelling tot wat je zou vermoeden zijn de Porcupinefishes helemaal niet schuw en kan je ze zeer dicht benaderen. Bij gevaar zullen ze zich opblazen zodat hun stekels, die normaal plat liggen, gaan uitsteken, waardoor de vis als het ware een prikkende bal wordt.
Cyclichthys spilostylus
Diodon hystrix
Verder laat ik u nog even genieten van enkele mooie beelden van Amphiprion bicinctus, Caesio lunaris, Chaetodon semilarvatus, Parupeneus cyclostomus, Priacanthus hamrur en Sargocentron spiniferum die ik tijdens mijn duiktrip heb kunnen fotograferen.
Amphiprion bicinctus Caesio lunaris Chaetodon semilarvatus
Parupeneus cyclostomus Priacanthus hamrur Sargocentron spiniferum
Tot slot nog enkele opnames van lederkoralen.
Sarcophyton ehrenbergi Xenia sp.
Als conclusie kan ik stellen dat de Rode Zee prachtige koraalriffen herbergt en het onze plicht is als duiker of snorkelaar om deze prachtige biotopen in stand te houden. Alvorens te gaan duiken in de open zee, overweeg een internationaal certificatiebewijs te behalen en besteedt dan de nodige aandacht aan de geleerde regels voor het duiken in koraalriffen. Je kan ze in elke gecertificeerde duikclub vinden. (een PADI-certificaat is een wereldwijd erkend bewijs van professionaliteit binnen de duikwereld).
Foto's en tekst : Inge Leys. Heb je als duiker ook verhalen en mooie foto's die je op onze website wil plaatsen ? Neem contact op met ons!