Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Papegaaivis slaapt in eigen slijm

Papegaaivis slaapt in eigen slijm.

Papegaaivissen en lipvissen produceren een soort slijm om zich te beschermen tegen parasieten. Dat melden wetenschappers van de universiteit van Queensland.

Net voor ze gaan slapen produceren twee klieren bij de vissen slijm dat de dieren rond hun lichaam wikkelen. Zo moeten parasieten tijdens de nachtrust op afstand blijven. Volgens de onderzoekers worden papegaaivissen dag en nacht gebeten, maar in tegenstelling tot mensen hebben ze geen armen waarmee ze hun vijanden weg kunnen slaan.

Garnalen kunnen de parasieten overdag verwijderen, maar 's nachts moeten de vissen zichzelf beschermen. Hoe de slijmlaag precies werkt, weten de onderzoekers nog niet. Mogelijk gaat het enkel om een lichamelijke barrière, maar misschien houdt het slijm ook de lichaamsgeur tegen waardoor parasieten de vissen niet meer kunnen ruiken. (gb)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1186279/2010/11/23/Papegaaivis-slaapt-in-eigen-slijm.dhtml

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg