Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

25. Ten huize van Kees Boots.

Kees heeft al 23 jaar een zeeaquarium en heeft ondertussen veel meegemaakt.
Van de tijd, met de nog onmogelijke te houden koralen, tot de tijd dat de koralen spontaan hun vruchtbaarheid gingen tonen. Hij geniet nog steeds van zijn rif aquarium en is geïnteresseerd in alles wat met deze pittige hobby te maken heeft. Kees zorgt er voor dat hij van alles op de hoogte blijft wat de hobby aan gaat. Niets ontgaat hem.
 
Aquarium bouw
Zijn aquarium is van een bijzondere maat. De linker zijde heeft een breedte van maar liefst 110 cm. De voorzijde meet een lengte van 230 cm en de rechterzijde is 70 cm breed. De hoogte is 70 cm.
Kortom een slordige 1500 ltr bruto en 1200 ltr netto.
Het aquarium is zelf gebouwd, met als basis multiplex en daarna beschermt met verschillende lagen polyester. Het voorruit is er als laatste ingelijmd.
  
   Lopbophyllia

Techniek
Aan de beide zijde van het aquarium zijn buffers gebouwd die ooit dienst hebben gedaan als biologisch filter. De compartimenten zijn nu niet meer functioneel in dat opzicht. Ze dienen nu als extra buffer en draaien mee in het systeem. De overloop is achter in het midden aan het zicht ontrokken.
Om de voorruit spanning te verminderen zijn er trekstangen aan gebracht.(zie foto) Dit zijn stalen stangen die beschermd zijn tegen het agressieve zeewater. De wanden zijn vervaardigd met Dijkerhof kalk cement. De grilligheid en het reliëf dat erin is aangebracht geeft een fraai en natuurlijk effect. Naast deze wanden is er gekozen voor levend steen. Tezamen met de, Aquavie psp 1500, eiwitafschuimer (tegenstroom principe) vormen ze op dit moment het “Berliner systeem”.Een succes formule.
Beveiliging.
Het elektronische gedeelte wordt beveiligd door een aangepaste UPS. Dit component wordt veel gebruikt in de computer branche om ervoor te zorgen dat als er een stroomstoring optreed, de stroom voor een tijdje gewaarborgd blijft. Deze met kleine accu’s voorziene component is aangepast met een grotere auto accu. Deze heeft meer vermogen en zorgt voor een langere tijd voor de stroom toevoer als dit noodzakelijk is.
 
    Halichoeres chloropterus
 
 
  Zoanthus.sp   
 
Sump
De Sump, onder het aquarium dient puur alleen als buffer. Ook hier worden evt. (spoor)elementen toegevoegd en is er een Eheim potfilter in ondergebracht wat gevuld is met een fosfaat verwijderaar. Daarnaast is er ruimte voor een mechanisch vlotter systeem dat in verbinding staat met een op maat gemaakt reservoir( links naast het aquarium en aan het oog onttrokken ). Dit reservoir kan, als het vol is, 30 liter bevatten.(zie foto) Expres niet meer, volgens Kees, want als er iets fout zou gaan en de vlotter blijft hangen, dan is 30 liter het maximum wat dan toegevoegd kan worden. Hij heeft in verleden al genoeg verhalen gehoord van automatische bijvulsystemen die ongewild bij bleven bijvullen. Het gevolg is massale sterfte van vissen en lagere dieren als gevolg van de verdunning met het vele zoetwater. Het enigste wat ik in de gaten moet houden is of het reservoir nog voldoende water bevat en dat er niet te snel wordt bijgevuld. Is dat wel het geval dan is er iets aan de hand en dient het systeem nagezien te worden.
De kalkreactor is van Aqua Compleet. De totale stroming bestaat uit: 1 Tunze streamer 6010 die aangestuurd wordt door een controller. Deze controller geeft pulsen van 7 seconde 12000 ltr, 7 sec 4000 ltr. Steeds afwisselend. Daarnaast zijn er ook nog een 3 power-heads actief van elk 1500 ltr. De opvoerpomp is een Eheim 1060.
Rif spoeling heeft Kees ook geprobeerd maar had volgens hem weinig effect. Zijn bodem is vrij toegankelijk en op deze manier is visuele controle eenvoudig. Waar nodig wordt vuil afgeheveld.

     overloop                                                                                             benodigheden
Water verversen.
Kees ververst 10 % in de drie weken.
Daarvoor gebruikt hij maar liefs drie soorten zout. Nl. Reef Cristals, Tropic Marine en Red Sea.
Kees is van overtuigd dat niet in alle soorten zout dezelfde elementen verwerkt zitten. Elk zout heeft zo zijn sterke punten. Op deze manier worden ze allemaal benut ,aldus Kees.
Verlichting.
De verlichting is wat je noemt spraakmakend. De twee maal 400 Watt Hqi  14000 K bevinden zich buiten de lichtkap. Hier is bewust voor gekozen om de warmte zo buiten het aquarium gedeelte te houden. Door de uitsparingen in de lichtkap belichten de Hqi lampen het aquarium. In deze uitsparingen bevinden zich nog eens glasplaten die voorkomen dat de warmte het aquarium bereiken. (Zie foto)
Tijdens werkzaamheden worden deze verwijdert. De lichtkap gaat omhoog en de lampen steken door de lichtkap heen. De verlichting blijft op deze manier gehandhaafd.
In de lichtkap zijn ook nog eens kleine ventilatoren geplaatst(zie foto) die zorg dragen voor een constant luchtstroom en evt. verkoeling. De warmte wordt afgevoerd naar de buitenlucht. Naast de Hqi is zijn er nog 4x 58 Watt T8  kleur 67 van Osram, aanwezig..


  
Blastomussa.sp                                                                                Ricordea Yuma 
LPS liefhebber.
Kees is een liefhebber van Groot poliepige koralen, de zo genaamde LPS koralen. Het mag gerust een beetje wuiven en bewegen. Dat maakt het niet zo statisch, aldus Kees.
Daarnaast is er nog ruimte voor enige Soft Koralen.
Enkele van deze Groot poliepige koralen zitten al jaren in dit aquarium.
Eén daarvan is de Oulephillia crispa  Vele afleggers zijn er al door dit dier  gevormd en hebben hun weg naar andere hobbyisten gevonden. (Afleggers zijn jonge exemplaren die door het moeder dier worden afgestoten nadat zij compleet van vorm en structuur zijn. Als dit zover is, lijkt het net of er een druppel met kaarsvet uit de moederkolonie komt. Deze kaarsvetachtige druppel zakt langzaam naar de bodem door het gewicht. Op het moment dat het de boden of substraat raakt wordt de verbinding verbroken. Een nieuw koraal is geboren)

 
  
Oulephillia crispa                                                                               Montipora verrucosa
Fantastisch om dat elke keer weer mee te maken, zegt  Kees.
Hij  heeft er zelfs filmopnames van gemaakt.
 
Vissen
Sommige vissen zijn ook niet alledaags te noemen. Alvorens tot aanschaf over te gaan wordt er eerst studie verricht en naar de achtergronden van de vissen. Zo kan het zijn dat er vissen zijn gehuisvest met een taak. Andere zijn er weer omdat ze bijzonder zijn en natuurlijk Reef safe (lagere dieren niet als voedsel zien.)
Het lijstje is als volgt:1x Anampses neoguinaicus , 1x Acanthurus pyroferus, 1x Chelmon rostratus, 4x Gramma loreto, 1x Halichoeres chloropterus, 1x Hoplolatilus luteus, (gouden torpedobaars (overgebleven) 1x Neocirrhites armatus, 1x Paracanthurus hepatus, 1x Siganus magnifica, 1x Ceranus tortugarum.
 
  
Acanthurus pyroferus                                                                      Paracanthurus hepatus   
Voedsel voorziening pincetvis
Voor de pincet vis (Chelmon rostratus) heeft Kees een speciaal kunststof buisje vervaardig met kleine gaatjes. Dit ,af te sluiten, geheel wordt gevuld met Mysis. De pincetvis is als enigste in staat met zijn spitse snuit om de Mysis door deze kleine gaatjes te verschalken. Met behulp van deze methode is Kees er toe in staat om deze  voedselspecialist in goed leven te houden
De Parameters:
pH : 8
Kh : 10
Ca : 440
Mg : ?? wordt niet gemeten
Po4 : 0   (er wordt continu gefilterd over fosfaat killer)
No3 : 5 mg /ltr
Sal : 1024
Naast de Ca en Kh regeling via de kalkreactor worden er ook nog Aminozuren toegevoegd
Lagere dieren
Lagere dieren: Lobophyllia hemprichii, Acropora pulchra. Oulophillia crispa,
Acantastrea lordhowensis, Nemenzophyllia turbida, Plerogyra sinuosa, Ricordea yuma, Ricordea florida, Goniopora sp., Montipora verukiosa. Montipora sp.,Turbinaria peltata. verschillende soorten Zoanthus sp in vele kleur variëteiten. Zo maar een greep uit dit fraaie bestand.
Tot slot.
Op mijn vraag of Kees nog tips heeft voor de beginnende en gevorderde aquariaan geeft Kees drie tips mee:”
1e Geduld,
2e geduld
3e en nog eens geduld.
Met deze tips bedank ik Kees voor dit “spraakmakende” commentaar.


Tekst en foto’s Ab Ras
 
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis