De meeste beginnende aquarianen schaffen zich minstens één of twee boeken aan over de grondbeginselen van het houden van een zeeaquarium. Gelukkig is er nu het internet, een gratis en erg waardevolle bron van informatie om uw referentiecollectie te verruimen. Wanneer het over watertests gaat, herhalen de meeste boeken hetzelfde oude stramien. Daarom vraag ik me af waarom zo weinig hobbyisten hun waterkwaliteit daadwerkelijk regelmatig controleren. Ga maar eens na, wanneer hebt u voor het laatst de watertemperatuur gemeten? En de alkaliteit, een waarde die even belangrijk is als ammonia en nitriet?
Het op peil houden van de waterkwaliteit is een van de geheimen voor een succesvol aquarium.
Water is het medium waar uw levende wezens in verblijven. Beeld u eens in dat uw huis plots is afgesloten van de rest van de wereld. Hoe lang zou u dat comfortabel vinden? Neem eens diep adem. De lucht die u inademt is maanden oud en wordt dag na dag gefilterd en gerecycleerd via dezelfde vuile bruine vulling. Klinkt nogal vies, niet? Beeld u nu een koraalrif in in de vrije natuur: proper, kristalhelder water, dertig meter zichtbaarheid (de duikers onder jullie beginnen te kwijlen bij het lezen hiervan). U hebt niet veel verbeelding nodig om u al wat misselijk te gaan voelen. Neem nu eens een kijkje naar uw aquarium. Dat water is waarschijnlijk al maanden oud, en uw vissen en ongewervelden zijn erin ondergedompeld.
Watertests zijn belangrijk omdat ze ons kunnen vertellen wanneer er iets misloopt. Ze laten ons ook toe om bepaalde trends te volgen, wat nuttig kan zijn om een proactieve aanpak aan te nemen om de waterkwaliteit op peil te houden.
Jammer genoeg zijn deze testsets vaak een dure aangelegenheid en ze zijn bijlange niet zo intrigerend als een leuk uitziende kogelvis of een hamerkoraal. Tests voor ammonia, nitriet, nitraat en pH vormen de basis, en iedere aquariumzaak zou deze in huis moeten hebben. U zult deze tests zeker nodig hebben indien u een aquarium gaat opstarten. Nadat u de tests hebt opgebruikt, kunt u het waarschijnlijk redden zonder een ammonia- of nitriettest. Het is wel altijd handig om er een paar in reserve te hebben voor het geval dat uw aquarium het niet redt en u de biologische filter opnieuw moet enten. Eens uw aquarium draait, zult u moeten investeren in een volledig ander gamma testsetjes. Deze zullen variëren naargelang het soort organismes dat u wilt gaan houden en hoe uitgebreid u alles wilt gaan analyseren. Voor hen die enkel vissen willen houden, is het eenvoudig. U hebt testsetjes nodig om de alkaliteit, pH-, nitraat- en fosfaatwaarde te meten.
Een stabiele pH is een must in elk zoutwateraquarium. Bijna alle levende organismen hebben erg strikte pH-waardes nodig om te kunnen overleven - vissen, weekdieren, zelfs mensen. De pH van uw bloed mag bijvoorbeeld niet ver van 7,4 afwijken om te kunnen blijven leven. Zelfs een kleine val in de pH-waarde van het bloed zou een anders gezonde persoon in shock brengen en zelfs mogelijk de dood veroorzaken. De alkaliteit is een waarde waarmee we de pH-stabiliteit van een systeem kunnen meten, ook wel het buffervermogen genoemd.
In een volgend artikel zal ik de rol die zuren en basen spelen in de aquariumchemie uitleggen, rollen die eigenlijk erg belangrijk zijn voor rifhouders. U zult ook nitraat en fosfaat willen meten, omdat die u een idee geven van hoe "verschaald" uw water is. Sommigen zijn van mening dat nitraten de inwoners van een aquarium geen rechtstreekse schade toebrengen, maar toch is het belangrijk deze test uit te voeren, omdat het een belangrijke indicator is. Net zoals een hoge bloeddruk, kunnen hoge nitraat- of fosfaatwaarden een indicatie zijn dat er iets anders fout zit en dat een oplossing zich opdringt.
Wordt vervolgd.