Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

bedreigde dieren in de coral sea: de Bultkoppapegaaivis.

22-08-2008

In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Vandaag: de bultkoppapegaaivis.


Image Wetenschappelijke naam:
Bolbometopon muricatum
Engelse naam: bumphead parrotfish
Verspreiding: in riffen in de Rode Zee, de Atlantisch, Indische en Stille Oceaan en in de Great Barrier Reef in Australië.
Voedsel: koralen, algen
Lengte: tot één meter lang
Gewicht: tot 50 kilo
De bultkoppapagaaivis dankt zijn naam onder meer aan de manier waarop de tanden in zijn bek staan. Daardoor lijkt zijn mond een beetje op de bek van een papagaai. In tegenstelling tot andere papagaaivissen heeft deze soort een verticale kop. De vissen kunnen liefst één meter lang worden en vijftig kilo wegen. Ze groeien traag, maar kunnen vaak ouder dan veertig jaar worden.

De kleur van bultkoppapagaaivissen is grijsachtig tot donkergroen. Jonge vissen zwemmen vaak in ondiepe lagunes van het koraalrif. Bij het verzamelen van voedsel bijten ze soms stukken uit het koraal. Hun stompe hoofd kan daarbij als stormram dienen. Duikers kunnen de vissen maar moeilijk benaderen, want ze zijn heel voorzichtig.
De bultkoppapagaaivis is een bedreigde soort en staat momenteel genoteerd als 'kwetsbaar'. Ze slapen meestal in grote groepen en zijn daardoor een gemakkelijk slachtoffer voor speervissers. (gb)
 Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg