Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Coral Sea aan het uitsterven?

20-07-2008

In de Coral Sea leven 47 dieren die alarmerend dicht bij uitsterven staan. Elke week stellen we er eentje aan u voor. Vandaag: de napoleonvis.

Image Wetenschappelijke naam: Cheilinus undulatus
Engelse naam: humphead wrasse
Verspreiding: naast de Coral Sea ook de Rode Zee, Indisch en Stille Oceaan, Tuamotu-eilanden, Ryukyu-eilanden, Nieuw-Caledonië, Arabische Zee ondiepe kustwateren in de zuidwestelijke Stille Oceaan en de Indische Oceaan. Langs rifhellingen en dropoffs, en soms ook op laguneriffen. Tot 60 meter diepte.
Voedsel: weekdieren
Lengte: 230 cm
Gewicht: 190 kg

De napoleonvis wordt als delicatesse gezien in Azië. Deze koraalvis, die 2 meter lang kan worden en dan zo'n 190 kilo weegt, wordt steeds vaker geserveerd in restaurants.

Cyanide
Omdat de vis veel oplevert , zijn de vangstmethoden ruwer geworden: vaak wordt cyanide in het water gegooid, zodat de napoleonvis bewusteloos raakt en uit het water kan worden gehaald. Kleine vissen en het koraal lijden hier ook onder. Internationale handel in de koraalvis blijft alleen toegestaan met een vergunning. Bij de verlening daarvan wordt gekeken of de handel geen schade toebrengt.

Gehalveerd
Desondanks is de populatie van napoleonvissen in de Coral Sea de jongste dertig jaar meer dan gehalveerd. Snel herstel zit er niet in omdat de napoleonvis pas na zes jaar geslachtsrijp is.

Nieuwsgierig
Napoleonvissen zijn van nature zeer nieuwsierig, zij naderen duikers tot op enkele meters en inspecteren hen dan met hun indrukwekkende ogen. De napoleonvis is dan ook bij elke duiker een graag geziene en bijzonder geliefde vis.

De napoleonvis is de grootste en zwaarste onder de lipvissen. Ze zijn herkenbaar aan de enorme grootte en de bult op het voorhoofd. Een Napoleonvis kan 30 jaar oud worden. (mvl)

Bron: HLN.BE zie hier voor meer foto's

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg