Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Steenkoralen van het geslacht Goniopora

Steenkoralen van het geslacht Goniopora.

Systematiek:

Orde: Scleractinia (echte steenkoralen)

                   Familie: Poritidae

                            Genus: -Goniopora

                                        -Porites

                                        -Alveopora

Kenmerken en Gedragingen:

Goniopora-soorten behoren tot de echte steenkoralen, en zijn zowat de eerste steenkoralen die voor het zeeaquarium werden ingevoerd vanwege hun zeer decoratieve verschijning.

Het geslacht bestaat uit ten minste 14 soorten. Een onderscheidt maken tussen de verschillende soorten is zo goed als onmogelijk, indien men de skeletstructuur niet nader kan onderzoeken.

De meest ingevoerde soorten zijn respectievelijk: Goniopora lobata, G. djiboutiensis en G. stokesii. G. lobata en G. djiboutiensis komen in de Rode Zee en van Oost-Afrika tot de Fidji-eilanden en Samoa voor. G. stokesii in de Rode Zee en van O-Afrika tot Vanuatu. G.stokesii onderscheidt zich van de andere soorten doordat ze hoofdzakelijk op een zachte ondergrond voorkomen.

Goniopora spFoto: Germain Leys

Ze vormen grote kolonies in enigszins troebel water. De poliepen zijn tamelijk langgestrekt waardoor de poliepuiteinden zachtjes in de stroming wiegen. De tentakels op de poliepen lijken op bloemen, vandaar de Nederlandse naam, Madeliefkoraal.

Zeer nauw verwant is het geslacht Alveopora. Ze hebben poliepen met slechts 12 tentakels per poliep daar waar Goniopora er steeds 24 bezitten.

De kleur van de poliepen zijn altijd wit/grijs/bruin, en de tentakels vaak groen/wit of bruin.

In het Aquarium:

Goniopora soorten worden al zeer lang voor de zeeaquariumhandel ingevoerd. Ze waren vroeger relatief goedkoop de reden hiervoor was waarschijnlijk omdat zo veelvuldig voorkwamen. Iedereen trachtte toen wel eens een Goniopora in zijn aquarium onder te brengen. De wuivende tentakels van deze prachtige steenkoralen hebben menig zoutwaterhart gestolen.

Hoe prachtig deze koralen ook zijn, het zijn in ieder geval geen beginnerskoralen.

Deze koralen hebben zeer goede aquariumcondities nodig.

Ze hebben vermoedelijk geen andere voedingstoffen nodig dan andere koralen, maar ze zijn niet in staat vaste deeltjes te vangen en zo op te nemen.

  

Diverse Goniopora. Foto: Patrick Scholberg

 

Goniopora sp.

De houdbaarheid is erg verschillend. Goniopora stokessi  (heel erg massief skelet) is vrijwel onhoudbaar, andere soorten met lange poliepen (minimaal 5 cm) met een minder massief skelet (vertakkende vorm) zijn vermoedelijk beter houdbaar.

Ook de korst vormend groeiende soorten met redelijk korte poliepen (enkele cm) zijn veel beter te houden (vaak geïmporteerd in rood en bruin).

Dr. Bruce Carlson van het Waikiki Aquarium heeft in een “open” systeem (continu aanvoer natuurlijk zeewater) Goniopora koralen gedurende meer dan 10 jaar in leven gehouden.

Wat de oorzaak van de uiteindelijke teloorgang van deze steenkoralen in onze aquaria teweegbrengt weten we niet mog niet goed.

Vele aquarianen hebben al opgemerkt dat Goniopora soorten geen vaste voedseldeeltjes opnemen. Stikstof is een van de voedingstoffen, welke door koralen rechtsreeks kan worden opgenomen uit het water de grootste energie bron voor deze koralen lijkt niet de directe voeding maar gewoon fotosynthese.

Hier komt nog bij dat Goniopora koralen zeer fragiel zijn en zeer snel beschadigd worden door ruwe behandeling of door scherpe stenen in het aquarium. Onder goede condities groeien deze koralen zeer goed in het aquarium, en zal men snel tot stekken moeten overgaan.

 

Belangrijkste houdbaarheid factororen:

1-     °  rustige stroming,

2-     ° geen heel erg overdreven arm milieu in het aquarium (geen zeovit systeem)

3-     ° gezond stuk kopen, dat geen bleke poliepen heeft, en ook al mooi open staat. Liefst niet in winkel maar van particulier (aan aquarium omstandigheden gewend dier)

4-     ° beschadigingen voorkomen

5-     ° juiste soort kiezen (geen massief skelet)

Wat de oorzaak ook mag zijn, we moeten van de aankoop van Goniopora soorten als beginnend aquariaan afzien in de winkel zolang de oorzaken voor het afsterven van deze prachtige koralen in onze aquaria niet opgelost zijn.

Hier kunnen we de belangrijkheid en de noodzaak van de uitwisseling van aquariumervaringen tussen aquarianen mooi aantonen.

 

Rudy Jennes (2003) & Bas Arentz (12/2007).

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

De halloween heremietkreeft Ciliopagurus strigatus
in het aquarium van Stefaan Fabri

Foto: Patrice Cornelis