Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Kweken van Zeepaardjes

Kweken van Zeepaardjes.

Inleiding

Het H.reidi vrouwtjes zeepaardje legt de eitjes in de broedbuidel van het mannetje. Nadat de eitjes zijn uitgekomen en gerijpt zijn tot volwaardige zeepaardjes worden ze door het mannetje als een soort vulkaan uitbarsting uit gespuwd uit de buidel. Op dat moment moeten de jonge zeepaardjes volledig zelfstandig kunnen overleven. 


Hier een foto van een H.Reidi :

 

DSC03142_1.JPG

 

Als de jongen zijn geboren zijn ze ongeveer 1a2 cm groot en laten zich helemaal mee gaan met de stroming. Het is dus zaak om ze zo snel mogelijk op te vangen en te plaatsen in een apart bakje. Hier een foto van net uitgekomen jonge zeepaardjes in een cylinder met een doorsnede van 15 cm, zo krijg je een goed idee over de daadwerkelijke grootte.

 

1dagspaardejs.JPG

 

De worp

1 worp jonge zeepaardjes bestaat uit geschat zo'n 150-200 jonge paardjes. Zoals heel vaak gebeurd in de natuur vindt ook bij iedere worp natuurlijke selectie plaats. In het geval van de zeepaardjes is het zo dat alle jongen die niet in staat zijn zich zelfstandig een houding aan te meten in de stroming, die zullen sterven. 

De huisvesting

Zoals hierboven al aangegeven is het raadzaam om de huisvesting zodanig te kiezen dat de jonge zeepaardjes relatief eenvoudig met de stroom mee kunnen drijven en zich toch 'staande' weten te houden. Dit is om 2 redenen heel belangrijk :

1. Als er geen of te weinig stroming is, dan neigen de zeepaardjes boven te gaan drijven. Daar lopen ze het risico om lucht te happen, wat leidt tot een luchtbelvorming in het lijfje. Als dit plaatsvindt zijn ze ten dode opgeschreven.

2. Door voortdurend rond te stromen komen ze automatisch in contact met mogelijk voedsel (brachionus en naupli) en hoeven alleen maar te happen om te kunnen eten.

In mijn praktijk situatie heb ik derhalve gekozen om de paardjes te plaatsen in een glazen cylinder met een doorsnede van 12 cm en hoogte van 30 cm. Een luchtslangetje met een knikker eraan zorgde voor een voortdurende stroming.

 

cylinder.JPG

 

Deze cylinder stond op zijn beurt weer in een glazen bak waarin een verwarmingselement het geheel op temperatuur hield.

Voeding

Direct na de geboorte kunnen de jonge zeepaardjes eten. Een zeepaardje heeft geen darmen stelsel met als nadeel dat ze eigenlijk voortdurend moeten kunnen beschikken over eten. De eerst paar dagen (laat zeggen 4 a 5) heb ik ze gevoerd met verrijkte brachionus en naupli. De verrijking bestond uit selco, dit is een voedingsproduct met spoorelementen en de zeer belangrijke omega vetzuren. De concentratie van het voedsel moet zeer hoog zijn, zodat de zeepaardjes de hele dag kunnen eten.

Hier ontstaat een probleem, de voedingswaarde van de brachionus en naupli daalt zeer snel dus deze zullen regelmatig moeten worden ververst. Dit probleem heb ik ondervangen door 2 x per dag te voeren en het totale water iedere 2 dagen te verversen.

Je ziet de zeepaardjes eten en na een tijdje kun je dat ook constateren doordat ze een oranje buikje krijgen van de naupli.

 

solopaard.JPG

Groei

Nu begint de race tegen de klok. De zeepaardjes gaan steeds meer eten en groeien. Een gevolg hiervan is dat ook de uitwerpselem gigantisch toenemen, waardoor het water ook weer enorm vervuild. Het schoonmaken van het water kan op 2 manieren gebeuren. De eerste is door de bodem af te zuigen met een 5 mm buisje, hierbij moet je wel opletten dat je geen zeepaardjes meeneem. Een andere manier is door het water met paardjes door een zeef te laten zeven, nadeel hiervan is dat de paardjes veel te verduren krijgen (qua stress en mogelijke beschadigingen). Het is wel zo dat de zeepaardjes relatief sterk zijn, ze hebben een harde verhoornde huid die geldt als een soort pantser. Op onderstaande foto zie je hoe geconcentreerd de naupli is.

 

meerpaardjesvergroot.JPG

 

De afval race is ook begonnen, zeer regelmatig zullen er enkele jonge sterven als gevolg van stress, zwakte en ongelukjes.

 

paardjeszwemmen.JPG

 

Opgroeien

Na ongeveer 1 maand kunnen de paardjes worden overgezet naar een groter bakje. Hierin is het ook raadzaam om attributen te plaatsen waaraan de zeepaardjes kunnen gaan hangen.

 

1maandpaardjes.JPG

 

De zeepaardjes gaan nu zelf over de bodem 'grazen' en zullen ook steeds groter voer tot zich gaan nemen. Het is erg moeilijk om goed te voeren. Er moet gedurende de gehele dag genoeg voer aanwezig zijn om te eten, maar het mag eigenlijk niet gaan rotten. Devies is dus veel voeren en vaak verschonen en dit erg consequent.

Tergend langzaam gaan de zeepaardjes door met groeien, totdat ze een formaat hebben bereikt dat ze groter voer (mysis) tot zich kunnen gaan nemen, nu begint een inhaalslag en zullen ze snel volgroeid zijn (6 maanden ongeveer).

 

paarden.JPG

 

Hier zie je het resultaat, in totaal 35 jongen overgehouden van 1 worp.

 

meipaardjes.JPG

 

De jonge zeepaardjes zullen verder en sneller groeien als ze goed voedzaam voedsel krijgen, hiervoor is levende mysis aan te raden. Echter gezien mijn lokatie (afstand tot de zee) was dit voor mij ondoenlijk, des al niet te min is mijn kweekpoging toch geslaagd en heb ik de paardjes groot gekregen.

Ik hoop dat ik met dit artikel heb laten zien dat als je doorzettingsvermogen groot genoeg is dat het kweken van zeepaardjes ook te doen is.

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg