Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Nieuw: Aqua Reef Tech, plexi aquariums op maat, nu ook in België

Nieuw: Aqua Reef Tech, plexi aquariums op maat, nu ook in België.

 

Sinds augustus 2008 is het mogelijk in eigen land een plexi aquarium op maat te laten maken. Yves Cauberg, een zeewater aquariaan uit het Antwerpse, richtte hiervoor het bedrijf Aqua Reef Tech op. Yves is zelf al meer dan 18 actief bezig met het houden van zeewateraquaria en besloot iets meer dan een jaar terug zelf zijn aquarium te bouwen in dit materiaal. 
Plexi aquariums bieden vele voordelen tov glazen bakken. Zo is het materiaal absoluut transparant, te vergelijken met optic white glas, 17 maal sterker dan glas en ligt de isolatiewaarde van acrylaat stukken hoger dan conventioneel vlakglas.

Ook is het gewicht ongeveer 3 maal minder. Omdat de dichtheid van plexi ongeveer 1.2 is t.o.v. water, treed er ook quasi geen vervorming op. 

Wel dien je op te letten i.v.m. krassen, plexi is zachter dan glas en verreist een andere techniek van reiniging. De vrees voor krassen is echter meer gebaseerd op onwetendheid dan op ervaring. In de VS, waar acryl goedkoper is dan glas, worden de meeste grote systemen uit acrylglas gebouwd. 
Mocht je toch een kras op je geliefde aquarium krijgen, dan is dit op een eenvoudige manier terug te polijsten, zelfs aan de binnenzijde met water & dieren in je bak.
Het moet gezegd zijn, een aquarium uit glas is goedkoper…maar enkel al door de hogere isolatiewaarde verdien je in deze tijden met hoge energieprijzen de meerprijs van een plexi aquarium al terug. En waarom zoveel moeite doen & inversteren in dure techniek om mooie kleurtjes in je koralen te verkrijgen als je ze toch maar achter een “groene” ruit verstopt? 

Bij een volgende bak is het misschien toch eens de moeite om een plexi aquarium te overwegen. Je kan ook altijd een bezoekje brengen aan Aqua Reef Tech, en met eigen ogen een plexi bak bekijken. Of neem eens een kijkje op de website,  http:/www.aquareeftech.be dan kan je meteen zien dat je ook bij hen terecht kan voor alle andere techniek & toebehoren voor je aquarium. Van een schepnetje tot testset, van een afschuimer tot voeding.

Hier laten we Yves zelf aan het woord:

Wat is acrylaat?

Acrylaat is een hoogwaardige kunststof, de juiste benaming is PMMA, alhoewel de meeste mensen het eerder kennen onder de merknamen plexi, perspex, lucite, altuglas ed. PMMA beschikt over eigen schappen waardoor het uitermate geschikt is in de aquariumbouw. Het is niet

te verwarren met andere heldere kunststoffen zoals polycarbonaat, pvc etc.

PMMA bestaat in 2 soorten, gegoten & extrudé. Het is enkel de gegoten versie die geschikt is voor aquaria vanwege de betere  stressbestendigheid en spanningsvrije verwerking. in doe-het-zelf zaken wordt meestal extrudé aangeboden.

Is acrylaat sterker dan glas?

Ja... PMMA is 17 maal sterker dan glas. Theoretisch zou je eenzelfde bak dus in dunner materiaal kunnen maken dan een volglasaquarium. Het is echter ook buigzamer, daarom wordt een acrylaatbak meestal dikker gebouwd.

Isolatiefactor.

De isolatiefactor van PMMA ligt 20% hoger dan bij glas van dezelfde dikte, hou daarbij nog eens rekening dat een aquarium in acrylaat doorgaans dikker wordt gebouwd en je komt al snel op een isolatiewaarde die 30% hoger ligt dan bij glasbouw. Dit alleen al zorgt voor een stroombesparing bij verwarming & koeling die je investering op termijn terugbetaald.

Buiging.

Wanneer een aquarium uit te dun materiaal is gemaakt kan een buiging ontstaan. In de VS worden door sommige bedrijven goedkopere bakken gemaakt uit dunner materiaal. Deze buiging kan geen kwaad, maar maakt het optisch niet mooier. Daarom bouwen wij onze aquariums graag een “maatje dikker”.

Helderheid.

Op dit gebied is PMMA absoluut koning. Acrylaat is het helderste materiaal in de aquariumbouw, zelfs helderder dan optic white glas.

Er is totaal geen verkleuring van de dieren zoals wel voorkomt bij de blauw/groene verkleuring van glas.

Ook bij de vergelijking van de lichtfiltering blijft PMMA onverslagen, de demping bij de voor aquarianen belangrijke golflengtes van fotosynthetisch licht bedraagt slechts 8%, daar waar het bij glas bij gelijke dikte al snel 17% bedraagt.

Vergelen.

Het vergelen is tegenwoordig een fabel uit het verleden. Het PMMA van vandaag is van zulke samenstelling dat het absoluut NIET kan vergelen. Sommige fabrikanten gebruiken vandaag de dag deze eigenschap & mythe zelfs in hun voordeel: ze geven een waarborg van maar liefst 30 jaar tegen dit fenomeen.

Trek-strip/stabilisator.

In tegenstelling met een volglasaquarium wordt er geen gebruik gemaakt van trekstrippen en/of stabilisatoren. In plaats daarvan wordt er een deksel op de bak gelast waarin de uitsparingen worden gemaakt om toegang te geven tot het aquarium. Dit geeft een winst in de nuttige water- hoogte bij gelijke aquariumhoogte van de dikte van het gebruikte materiaal, daar trekstrippen en stabilisatoren op elkaar worden verlijmd “in” het aquarium.

Ondersteuning.

Door de buigzaamheid van acrylaat is het beslist nodig de bodem volledig te ondersteunen, een open statief zoals bij sommige glazen bakken is dus niet mogelijk.

Krassen??

Een veel besproken nadeel van acrylaat aquariums is de krasgevoeligheid. PMMA is inderdaad zachter dan glas en dus ook krasgevoeliger. Door de structuur van het materiaal hechten algen en wieren zich echter slechter op acrylaat dan op glas.

Het is beslist noodzakelijk de bak op een aangepaste manier te poetsen. Dit kan dmv een gepolijst plaatje acrylaat (je kan enkel een kras in iets maken met een harder materiaal), met een magneetreiniger met aangepaste “acrylic safe” pad, of zelfs met Micro-Mesh, een schuurlinnen dat ook kan gebruikt worden om te polijsten. Al deze materialen zijn bij ons verkrijgbaar, zelfs ombouwsets om uw gewone magneetreiniger om te vormen.

Acrylaatbakken NOOIT reinigen met een mesje of metalen krabber!!!

De zachtheid van het materiaal heeft ook een voordeel, heb je toch een kras dan kan je die, in tegenstelling met een glazen bak, probleemloos verwijderen. Zelfs aan de binnenkant met water & dieren in de bak aanwezig. Hiervoor maken we ook gebruik van Micro-Mesh.

Onderhoud.

Ook het onderhoud aan de buitenzijde is eenvoudig mits het gebruik van de juiste producten. Nooit onderhoudsproducten gebruiken die dienen om glas te reinigen, hierin bevinden zich soms oplosmiddelen die het materiaal kunnen aantasten. Het best gebruikt men gewoon lauw (osmose)water in combinatie met een katoenen of microvezeldoek. Eventueel mag men een beetje afwasmiddel toevoegen om vetresten op te lossen.

Voor kleine krasjes aan de buitenkant kan je gebruik maken van vloeibaar koperpoetsmiddel of speciale kunststof reinigers.
Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg