Portaalsite voor de échte zeeaquariaan

Zoeken op de site

Het zelf vangen van voedsel dieren

Het zelf vangen van voedsel dieren

Als je in een waterrijke omgeving woont heb je vaak je levende voedsel dicht bij de deur. Hier moet je zeer blij mee zijn en neem hier dan ook profijt van. Levend voer bevorderd het jachtinstinct van je vissen en zijn vaak veel actiever en het blijft een feest om te kijken hoe je vissen de levende mysis verschalken. Als je zeepaarden of zeenaalden hebt is levende voer zeer belangrijk, want zeepaarden kiezen namelijk veel sneller voor levend voer dan diepvriesvoer.

Hippocampus_erectus.jpg  

Foto: Bas Bovendeur.

Maar hoe vang je eigenlijk levend voedsel en welke soorten zijn nu het meest geschikt voor zeewater dieren en welke gevaren brengt het mee.

Het levende voer vang je het beste met een schepnet met zeer fijne mazen. Ik gebruik zelf namelijk glasgordijnstof, omdat dit zeer fijn is en hiermee kun je uitstekend mysis vangen. Ook gebruik ik een telescoopstok van aluminium waarvan het uitschuifbare gedeelte is verstevigd met een bamboestok er in. De beste maat van een telescoop stok is uitgeschoven 4 meter en in geschoven 2 meter, maar het beste is om hem maar voor de helft uit te schuiven. Dit zorgt ervoor dat de stok niet zo snel verbuigt.

Neomysis_integer.jpg

Foto: Bas Bovendeur.

 

Als je het voer gaat vangen moet je regelmatig tussen het riet of zachte grond en zijn laarzen echt een must. Het gebeurd soms dat je zeker een halve meter hoger staat dan het water en dan is die telescoop stok van 3 meter zeker nuttig en heb je niet het gevoel dat je rug is gebroken na afloop.

Tijdens het scheppen kun je voor mysis en cyclops het beste achtjes draaien. Zo vang je deze diertjes het gemakkelijkste. Voor steurgarnalen kun je het best snel langs de kant of tussen het riet scheppen, want hier zitten zij voornamelijk tussen verscholen. Als je een dagje kust doet kun je het beste zo’n driehoek schepnet die daar veel wordt verkocht, nemen en dan vang je heel gemakkelijk de grijze garnaal. Deze zijn voor grote vissen zoals koraalduivels, rifwachters enz. uitermate geschikt. Ga dan ook aan de kust even mosselen zoeken, want deze kun je koken en zijn heel of in stukjes zeer geschikt voor je vissen.

Let er wel op dat je bij het vangen van levend voer wel op een plek gaat die niet is omheind anders kan dit soms problemen opleveren. Ook is het zeer belangrijk om je levend voer voor gebruik goed te spoelen en vaak is het beste nog om ze in en aquarium te doen met filter en veel water te verversen.

Zo ben je zeker van betrouwbaar voer. Mysis en steurgarnalen zijn goed een aantal weken in een aquarium te houden, maar je moet ze wel bijvoeren met visvlokken en zorg dat de steurgarnalen niet bij de mysis samen zitten, want dan kunnen ze opgegeten worden.

Cyclops houd ik zelf meestal 3 dagen en niet langer, maar cyclops is ook het beste om in te vriezen en zo te voeren voor je koralen, maar bij jonge dieren natuurlijk levend. Ze zijn wel vaak binnen 3 uur dood in zeewater. Bij het zoeken naar mossel is kan je  best de kustlijn in België vermijden, omdat er veel ongefilterd riool water wordt geloosd.

Ik hoop na het lezen van dit artikeltje dat iedereen eens met een net in de hand gaat zoeken achter zijn eigen levend voer.

 

Inloggen Registreren

Uw account aanmelden

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

Account aanmaken

Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.
Naam *
Gebruikersnaam *
Paswoord *
Herhaal paswoord *
E-mail *
Herhaal e-mail *

Foto van de maand

Centropyge Foto Tanne Hoff

Een koppel Rainfordia opercularis in het kweekaquarium van De Jong Marinelife tijdens het bezoek van het ReefSecrets-team in april 2012

Foto: Patrick Scholberg