Door hier te klikken kan je het nieuwe artikel lezen!
Wijnand Vriens van Reef Corals maakte een filmpje met de microscoop van Dinoflagellaten uit een aquarium van een klant. Dit is de enige goede manier om een juiste diagnose te stellen.
Het filmpje kan je hier zien
http://www.youtube.com/watch?v=AehHG5-kM60&feature=youtu.be
Hoe je ze kan bestrijden kan je lezen in het magazine van ReefSecrets van september 2013 dat je op deze website kan vinden onder het tabblad "Magazines"
"Het zeepaardje is een van de langzaamst zwemmende vissen die we kennen, maar ze zijn in staat om met ongelooflijke snelheden hun prooien te vangen", zegt onderzoeker Brad Gemmell in Nature Communications. "In rustig water vangen zeepaardjes 90 procent van hun beoogde prooi. Dat is extreem hoog, en we wilden weten waarom."
De dieren hebben een geheim wapen om hun prooi, roeipootkreeftjes (ook wel de watervlooien van de zee), te vangen. Hun eigenaardige snuiten zijn zo gevormd dat de zeepaardjes zeer weinig rimpelingen in het water maken wanneer ze bewegen. En dat is juist hetgeen waardoor roeipootkreeftjes hun vijand herkennen.
'Roadrunner-stijl'
"Als je een roeipootkreeftje bent, ben je een gewilde prooi in de oceaan", zegt Gemmell. "Ze hebben een aantal behoorlijk indrukwekkende manieren ontwikkeld om te voorkomen dat ze opgegeten worden: gevoeligheid en snelheid." Roeipootkreeftjes, kleine kreeftachtigen, kunnen geen beelden zien en vertrouwen op hun gevoeligheid voor deining in het water wanneer roofdieren ze naderen. "Zodra ze dat voelen, zijn ze weg daar, 'roadrunner-stijl'."
De kreeftjes hebben een van de kortste reactietijden ooit gezien in het dierenrijk. Binnen ongeveer twee of drie milliseconden nadat de roeipootkreeft zijn aanvaller voelt, schieten ze weg. Ze kunnen dan een snelheid van meer dan 500 lichaamslengtes per seconde bereiken.
Om zo'n snelle prooi te kunnen vangen, moet een zeedier net iets sneller zijn. Uit eerder onderzoek bleek al dat zeepaardjes beter zijn in het vangen van roeipootkreeftjes dan anderen.
De onderzoekers volgden een dwergzeepaardje met een 3D-camera. Zodra het zeepaardje gaat jagen, gooit het zijn kop in zijn nek en zuigt zijn prooi vervolgens naar binnen. Dit gebeurt in slechts een duizendste van een seconde. Doordat het roeipootkreeftje niet 'voelt' dat een vijand hem nadert, heeft het dier geen tijd om weg te schieten.
zie ook : http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3j2xEoLuzsk#t=10
http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Dieren/article/detail/1747927/2013/11/27/Zeepaardje-is-uitstekende-jager-dankzij-vreemde-vorm-kop.dhtml
Er is zelden sprake van een zeewateraquarium waarbij er vroeg of laat geen Cyanobacteriën optreden en/of er in de nabije toekomst mee besmet zal worden. Zonder voor de hand liggende oorzaak treden er spontaan explosies van rode of groene Cyanobacteriën op. De bacteriën vormen een soort roodbruine tapijt over de bodemgrond en/of decoratie. En in de meeste gevallen verdwijnen ze niet vanzelf. Wanneer deze bacteriën wel vanzelf verdwijnen, komen ze naderhand toch plotseling weer terug. In het begin kan het vervelende roodbruine tapijt door het dagelijks af hevelen van de bodemgrond en/of decoratie worden verwijderd. Helaas komen de bacteriën de volgende dag weer met dezelfde intensiteit terug, soms zelfs erger dan voorheen. Sommigen hebben geluk en worden alleen gedurende een korte periode gekweld, anderen gaan gedurende een periode van maanden, in sommige gevallen zelfs jaren de strijdt aan tegen deze plaag. Hierdoor zijn velen die de interesse in deze mooie hobby verliezen, of gewoonweg geen zin meer hebben in zeewater aquaria.
Wanneer Cyanobacteriën zich eenmaal in het aquarium hebben gevestigd, zijn deze zeer moeilijk te bestrijden, en goede raad is dan ook welkom. Op het internet rouleren vele meningen, speculaties en adviezen m.b.t. het thema Cyanobacteriën. Vaak leiden de opgevolgde adviezen of maatregelen niet tot het gewenste resultaat, soms verergeren zij zelfs de plaag. Dit herinnert mij aan een wijze uitspraak “elk aquarium is anders”. Echter, na zorgvuldige overweging vind ik persoonlijk, dat deze uitspraak uitgebreid moet worden. Ik kwam tot deze conclusie toen ik merkte dat de berichten in de fora over de Cyanobacteriën zich opstapelden in het begin van de ‘vertraagde’ lente van 2013, ik ook kon vaststellen dat er in diezelfde periode problemen met Cyanobacteriën bij handelaren optraden. Alle aquarianen hadden verschillende bakken, desondanks in die periode, dezelfde problemen. Toeval?
Ook ik bestrijd al maanden de Cyanobacteriën en heb ik diverse acties ondernomen op advies van handelaren, informatie uit het internet, tijdschriften, etc. Dit alles heeft niet tot een succes geleid. Hierdoor is het idee ontstaan om een onderzoek te starten naar de oorzaak van het optreden van cyanobacteriën-explosies in zeewateraquaria. Dit om de strijd tegen cyanobacteriën doelgericht samen aan te kunnen gaan. Het succes van deze studie hangt helemaal af van het aantal mensen dat bereid zijn om hieraan deel te nemen. Mede-aquarianen, we hebben jullie hulp nodig!
Wij hebben een zeer omvangrijke vragenlijst opgezet en deze online geplaatst. Neem a.u.b. de tijd en vul deze vragenlijst zorgvuldig in. Niet alleen diegene die nu door deze plaag worden geteisterd, maar we vragen ook de mensen die in het verleden geen last en/of minimaal last hebben gehad van deze plaag de vragenlijst in te vullen!
Doe allemaal mee! Er worden geen persoonlijke data opgeslagen (gebruikersnaam etc. ).
Nadat de enquête is voltooid, zal ik de data van allen in groepen verdelen. Bijvoorbeeld in clusters van aquaria met en zonder huidige problemen, rode of groene cyanobacteriën etc. Daarna wordt er naar patronen gezocht, bijv. “problemen treden vooral bij mensen op die in stedelijke gebieden wonen, als decoratie dood steen is gebruiken, waterbereiding alleen door een osmosetoestel uitvoeren, etc . Of aquaria waar problemen zelden optreden, bij HQI verlichting met 20.000 K, gebruik maken van een nitraatfilter en hun vissen maar eenmaal daags voeren. De evaluatie zal zeer complex en niet eenvoudig zijn. Bovendien, duurt het enige tijd totdat we u de resultaten kunt leveren.
Het doel: het categoriseren van oorzaken bij het ontstaan van cyanobacteriën in zeewateraquaria, en het opzetten van een “tool” die als leidraad kan dienen bij de bestrijding van deze plaag.
Dus doe allemaal mee, Klik op de volgende regel en start het onderzoek:
Onderzoek naar de oorzaak bij het optreden van Cyanobacteriën in zeewateraquaria
U draagt daarmee persoonlijk bij aan het vinden van een oplossing van het cyanoproblem!
Dank!
Raymond Gouder de Beauregard